сряда, 20 февруари 2019 г.

Зловещи митични създания

Ужасяващи същества, излезли от фолклора и старите легенди се крият в сенките на нощта. Някои от тях са толкова страшни, че не бихте искали да ги срещнете в тъмното. Ето девет от най-зловещите създания:

Гугалана ( шумерска митология )



В шумерската митология, първият съпруг на Ерешкигал - богинята на подземното царство, който унищожил три града и погубил десетки хиляди нещастни живота, преди да бъде убит от Гилгамеш и Енкиду. Някои учени смятат, че Гугалана е "Небесният бик", който се споменава в едно от най-древните предания в света - епосът за Гилгамеш. Днес Гугалана познаваме като астрологическият знак Таурус.

Дибук ( еврейска митология )



Демон в еврейската митология, който се вселява в душите на добри и честни хора и причинява разрушения и хаос. Съществото е изгубена душа, лутаща се между два свята, която отчаяно се опитва да намери живо тяло, за да го поддържа. Ако мислите, че демонът е лош, то дибукът е много по-лош.

Черната Анис ( Англия )



Вещицата е британският еквивалент на баба Яга. Едно злобно същество със синя кожа, което броди из Англия и напада самотни пътници, деца и заблудени агнета. Живее в пещера, която издълбала сама с железните си нокти. Хората толкова вярвали в тази легенда, че къщите в края на селото имали само по едно малко прозорче, отрупано с билки, като се надявали, че така Черната Анис ще ги подмине.

Бялата Дама ( Франция )



Макар да не прилича на чудовище, Бялата Дама може да носи много неприятности. Тя е красива жена облечена в бяло, която се появява на пътя на млади мъже, пресичащи мостове през нощта. Тя ги карала да танцуват с нея и ако господинът приеме, му позволява да мине с усмивка, но ако откаже го изхвърля от моста или му праща сови, котки и други подобни, за да го измъчват.

Касчей безсмъртни ( Русия )



Класически митологичен злодей, който отива и краде жената на героя, опитва да я ухажва, но в крайна сметка не може, защото е забравил, че е похитител и ужасен садист. Независимо от това, че е безсмъртен, има начин да го убиеш: трябва да унищожиш душата му. За съжаление, той е скрил душата си под формата на игла, която е вътре в яйце, което е вътре в патица, която от своя страна е вътре в заек. Заека е скрит в желязна кутия, която е заровена под дъбово дърво на митичния остров Буян.

Нахцерер ( Германия )



Вампир от немската митология, който излиза от гроба, за да погълне собствените си роднини. Според фолклора, най-често срещаният начин, по който хората се превръщат в Нахцерер, е когато се самоубият или когато умрат случайно. Друга версия на историята свързва този вампир с чумните епидемии в средновековна Европа. Според тази легенда, първият, който се е заразил от епидемията се превръща в Нахцерер.

Стригой ( Румъния )



Румъния е известна със своите вампири, особено скандалния граф Дракула, но има мит за това, че дедите на тези вампири са стригоите. Тези зли същества нападат беззащитни селяни докато спят, имат червена коса, сини очи и две сърца. Могат да стават невидими или да се превърнат в животно. 

Лестригони ( Гърция )


Ако сте чели Одисея на Омир, знаете за тези недружелюбни великани-човекоядци. За лестригоните се казва, че са живели на остров Ламос, в град, наречен Телепилос. Когато Одисей се сблъсква с тях, те започват да хвърлят камъни по корабите му и потапят 11 от тях. Екипажите им нанизали на кол и отвели към града, за да бъдат изядени.

Самодиви ( България )


Самодивите от славянската митология и българския фолклор са красиви женски горски духове с чисто човешки облик. Те са вечно млади моми, облечени с бели дрехи, имат тънка снага, дълги коси и чародеен поглед, който замайва и дори убива. При мръкване самодивите отиват край води – езера, вирове, извори – събличат се голи и цяла нощ играят боси вълшебно хоро. Обичат музиката, особено мелодиите на кавала, затова често отвличат овчари, като ги карат да им свирят. Страхуват от слънчевата светлина, поради което на развиделяване бързо се скриват.


Източници: Wikipediaelitefacts.comdiv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар